De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag overwegend lager gesloten na een aantal tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie. In Amsterdam, waar DSM uitblonk dankzij overnamespeculaties, eindigden de graadmeters wel met kleine winsten.
De toonaangevende AEX-index steeg 0,1 procent tot 490,96 punten. De MidKap kreeg er eveneens 0,1 procent bij en sloot op 760,59 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,2 tot 1 procent lager de handel uit.
De beurzen leken lange tijd op weg naar de tweede dagwinst op rij maar zwakke cijfers uit de Verenigde Staten verstoorden het feest. Het consumentenvertrouwen bleek daar deze maand onverwacht flink te zijn gedaald. Ook een daling van de industriële productie in april kwam als een verrassing.
DSM
DSM won 4,5 procent en was daarmee veruit de sterkste stijger in de AEX. Het speciaalchemiebedrijf uit Heerlen zou benaderd zijn door de branchegenoot Evonik met een overnamevoorstel. Dat Duitse bedrijf werd op de beurs in Frankfurt 0,8 procent minder waard.
Bij de hoofdfondsen waren verder de telecombedrijven KPN en Altice gewild met koerswinsten rond de 2 procent. Staalconcern ArcelorMittal profiteerde van een positief analistenrapport en won 1 procent. Olieconcern Shell was de sterkste daler met een verlies van 1,6 procent. Het Egyptische kunstmestbedrijf OCI verloor 0,8 procent.
In de MidKap was bouwer BAM de sterkste stijger met een plus van 4 procent, terwijl ingenieursbureau Arcadis met een verlies van 4,5 procent de rij sloot. Op de lokale markt maakte Inverko een koerssprong van bijna 11 procent. Het recyclingbedrijf verwacht dat de omzet in de komende kwartalen zal herstellen en aantrekken.
Euro
Roche won 1,8 procent in Zürich. De Zwitserse farmaceut maakte positieve testresultaten van een aantal kandidaatmedicijnen bekend. Het eveneens Zwitserse Julius Baer werd 1,9 procent meer waard. De zakenbank wordt genoemd als mogelijke overnameprooi.
De euro was 1,1435 dollar waard, tegen 1,1359 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent naar 59,40 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 66,48 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl